Skromné pozůstatky objektu na vrchu Hradišti, o níž historické prameny mlčí, ale archeologický průzkum v letech 1831–1833 potvrdil, že na této již v pravěku osídlené lokalitě stávala středověká stavba, nejspíš vypálená za husitských nepokojů.
Hradiště nad Javornicí
jádro
Červeně značenou turistickou cestou vedoucí údolím potoka Javornice z Krakovce směrem na Zvíkovec dojdeme asi po 2,5 km k Machovu mlýnu, nad nímž se zdvíhá vrch Hradiště, na jehož vrcholu se nacházejí zbytky hradu. Z tohoto místa je nádherný výhled do údolí Javornice směrem ke Krakovci.
Roman Kolibač, 13.9. 2007

Tvrz Slatina
    Na vrchu Hradišti stával ve středověku hrad, o němž sice prameny mlčí, ale existuje doměnka, že byl sídlem vladyků, kteří vlastnili ves Slatinu od 1. pol. 14. století. V květnu roku 1425 byl nejspíš vypálen při tažení husitů na hrad Libštejn. V letech 1831 až 1833 zde průkopníci české archeologie Matyáš Kalina a Václav Krolmus našli zbytky náspů, příkopů a na jižní straně základy čtyřboké věže. Dále pak bylo nalezeno několik středověkých

Roman Kolibač, zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku - Severní Čechy, zpracoval kolektiv autorů pod vedením dr. Rudolfa Anděla, CSc., 13.9. 2007
    Vzhledem k tomu, že na lokalitě byly nalezeny střepy keramiky z 15. století, vyslovil T. Durdík ve své Ilustrované encyklopedii českých hradů domněnku, že spíše než o obytný objekt šlo o vojenský opěrný bod za husitských a poděbradských válek a dává jeho podobu do souvislosti s opevněním na Nečtinském Špičáku. Doba vzniku středověké lokality je však neznámá a rozřešit ji by mohl až důkladný archeologický průzkum.
    Ivka, 23.9. 2007

popis

Na místě oválného staveniště zbývají už jen terénní nerovnosti a dva silně zarostlé šíjové příkopy vylámané do skály.

Časová osa

Hrad byl nejspíš vypálen při tažení husitů na hrad Libštejn.