Malhotice jsou připomínány r. 1320. Tvrz zde stála snad již ve 14. stol. Koncem 16. stol. přestavěna na renesanční zámeček. Počátkem 19. stol. přestavěn v empírovém stylu. U zámku zbytky krajinářského parku. Současná podoba zámku již nepřipomíná panské sídlo.
Malhotice
Čelní pohled.
Leží 7 km jihovýchodně od Hranic na Moravě, v nadmořské výšce 296-321 m. Dostupné jsou autobusem z Hranic na Moravě.
Jan Holeš, 16.9. 2006

historie

Poprvé jsou Malhotice zmiňovány v r. 1320 jako léno olomouckého arcibiskupství. tvrz zde stávala snad již ve 14. století, poprvé je však zmiňována až v r. 1465. V l. 1522-1604 držel statek rod Obešlíků z Lipultovic. Ti přebudovali na konci 16. století tvrz na jednopatrový renesanční zámeček. V r. 1626 koupil léno Kryštof Bujakovský z Knurova a jeho rod statek držel až do r. 1928, kdy jej zakoupily do společného vlastnictví tři statkářské rodiny.

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983., 16.9. 2006

Přerov  (PR)
    Malhotice