Bílovice

Bílovický hrad, Bělecký mlýn
Dodnes stále dobře patrné, i když již zalesněné hradiště, se zachovalým valem a příkopem, oválného půdorysu, na ploše asi 1,5 ha.
Bílovice hradiště - pohled od žel.zastávky Zdětín na Běleckém mlýně
© Ivo Rozehnal, 03/2014
Graficke pismenko Asi 4 km od Bílovic, mezi obcemi Hluchov a Zdětín, se nachází na ostražně nad pravým břehem řeky Remže dobře patrné zbytky hradiště. Lokalita se nazývá Bělecký mlýn.
4.10. 2006

historie

Asi 2 km mezi obcemi Hluchov a Zdětín se nachází na říčce Romži lokalita Bělecký mlýn. Naproti bývalému mlýnu v nádherné krajině je menší opuštěný lom, a nad ním místo s pozůstatky prehistorického hradiště. Jeho počátky spadají do období mladšího neolitu (4 000 – 2 500 let př. n. l.). Výzkumy v lokalitě jsou nepravidelně prováděny od roku 1886 do dnešních dnů. Výzkumy prokázaly, že místo bylo využito i ve středověku, ve 13. a 14. století, jako

IvoR 08/2006 soukromý archív výpisků (upraveno redakcí), 15.8. 2006

pověsti

K místu se váže pověst, že tu stával pevný hrad. Propadl se do země kvůli prostopášnostem svého pána. Zjevuje se tu Bílá paní, přízrak dcery tohoto pána. Obchází zde v poledne, s karabáčem v ruce. Hlídá prý, aby žádný z duchů nevylezl z hradu. Na velký pátek se hora otevírá. Jednou prý Bílá paní donutila dva hochy strávit v hoře celý rok. Podle další pověsti Bílá paní nosí dvanáct klíčů, od dvanácti propadlých hradů loupeživých rytířů z okolí.
    Ivo Rozehnal - podle knihy Drahanská vrchovina 2004 P.F.Müller, 4.5. 2008

popis

Hradiště má oválný půdorys, o rozloze asi 1,5 ha, opevněné vysokým valem a příkopem, nejsnadněji přístupné od jihovýchodu, dnes je lokalita zalesněna. Hradiště leží na katastru obce Bílovice, vzdálené cca 4 km. Při výzkumech části valu a příkopu prováděných v roce 2001, byly zjištěny dvě fáze hradeb, z nichž jedna měla kamennou čelní zeď. Současně zde byly zjištěny známky osídlení kultury s moravskou malovanou keramikou z mladší doby kamenné,

L.P. - Čižmář M., Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2004 (upraveno redakcí), 4.10. 2006