dům pánů z Lipé

Schwanzův palác
Renesanční měšťanský palác na náměstí Svobody. Postaven na konci 16. století K. Schwanzem za pomoci italských sochařů a stavitelů. V roce 1882 upravena fasáda neorenesančně. Dnes nákupní a relaxační centrum.
arkády v dnešní pasáži
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Měšťanský palác č.p. 17 na centrálním brněnském náměstí Svobody. I přes skutečnost, že jako stavebník velkolepého renesančního paláce byl určen brněnský patricijský měšťan Kryštof Schwanz, je spíše než Schwanzův palác objekt mylně nazýván Domem pánů z Lipé. Páni z Lipé vlastnili objekt, který tomuto paláci předcházel. Od pánů z Lipé koupil dům právě již zmiňovaný Kryštof Schwanz, který nechal na místě staršího objektu, jehož historie sahala až do poloviny 14. století, postavit honosný renesanční palác na jehož realizaci se podílel italský stavitel A. Gabri a sochař Giogio Gialdi. Mezi další významné majitele paláce patřil i známý maršál Radouit de Souches, který ...

Historie Domu pánů z Lipé
    Dům č.17 na náměstí Svobody v Brně se na konci 19. století nazýval podle známých majitelů domu "Komarek – Haus" nebo "Souches – Haus". Od počátku 20. století se ujalo dosud běžné, avšak mylné pojmenování "dům pánů z Lipé", i když byl na konci 19. Století určen jako stavebník velkolepého renesančního paláce brněnský patricij Kryštof Schwanz. Nejstarší historii zástavby domu lze podle útržkovitých písemných pramenů doložit v druhé polovině 14.

info v paláci, 30.4. 2006

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)