Pomník sv. Václava

Dolní Marklovice
Pomník sv. Václava v Dolních Marklovicích z roku 1930 od akademického sochaře Julia Pelikána z Olomouce.
Detail sochy sv.Václava
Graficke pismenko Pomník sv. Václava se nachází v Dolních Marklovicích před domy dříve určených pro železniční zaměstnance. Tento pomník byl slavnostně odhalen 28. října 1930. Pomník je dílem akademického sochaře Julia Pelikána z Olomouce a byl postaven k tisíciletému výročí smrti svatého Václava.
Miroslav BITTER, 25.4. 2006

historie

Milénium svatováclavské – 28.září 1929 – bylo tisíciletým výročím smrti svatého Václava. Toto výročí se oslavovalo po celé republice. Zvláště v Praze se konaly veliké slavnosti za účasti vlády. Také v Petrovicích u Bohumína byl ustaven výbor pro oslavu milénia, který si vytkl za úkol postaviti v pohraničí důstojný památník. A tak bylo rozhodnuto, že pomník svatého Václava bude postaven v Dolních Marklovicích před činžáky pro železniční

Irena Hajzlerová - Pohledy do Petrovic u Karviné, 25.4. 2006