Jednoduchý porfyrový sloup byl odhalen ke 100. výročí vítězství spojeneckých armád nad Napoleonem v bitvě u Chlumu r. 1813. Autorem pomníku byl Josef Seiche z Teplic. Později pomník zanedbán a dokonce povalen, nedávno rekonstruován.
Graficke pismenko Pomník se nachází u silnice Teplice-Drahkov a to v jejím nejvyšším bodě na úpatí Doubravské hory. Právě v těchto místech totiž ruský car Alexandr a pruský král Bedřich Vilém III. sledovali na konci srpna 1813 průběh bitvy u Chlumce.
Vladimír Studecký, 21.4. 2006

historie

Pomník-jednoduchý porfyrový sloup s německým nápisem "Na paměť stého výročí bitvy u Chlumce 31.srpna 1813 věnuje lázeňské město Teplice-Šanov-byl odhalen při velké slavnosti k stému výročí vítězství spojeneckých armád proti francouzskému vojsku Napoleona Bonaparte. Na odhalení přijel dokonce i arcivévoda a pozdější poslední rakouský císař Karel s manželkou Zitou a řada dalších významných hostí. V původním Městském divadle se hrál Schillerův

pomník, památník
     Teplice  (TP)