Moje místa 0
František Karel Vratislav z Mitrovic dal r. 1714 púvodní tvrz přestavět na barokní zámek a byla přistavěna kaple sv. Anny. Ve vlastnictví Vratislavů z Mitrovic byl zámek až do r. 1945.
Pohled přes Lužnici
Graficke pismenko Koloděje nad Lužnicí se nacházejí 4 km severně od Týna nad Vltavou. Zámek stojí nedaleko silničního mostu přes Lužnici na jejím pravém břehu. Do Kolodějí se dostaneme autobusem z Týna nad Vltavou a také ze severně ležícího Milevska.
V okolí můžeme navštívit město Bechyni, kde se nachází zámek, kdysi poslední sídlo Petra Voka z Rožmberka. Na okraji města se nachází jeden z našich prvních betonových obloukových mostů, který je navíc zajímavý tím, ze přes něj vede jak silnice, tak železniční trať.
Nedaleko Bechyně po proudu Lužnice najdeme zajímavé kaňonovité údolí potoka zvaného Židova strouha, který se v těchto místech vlévá do Lužnice.
14.12. 2005

Nově otevřený zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí
    Zámek Mitrowicz je malebný zámeček v jižních Čechách, konkrétně v obci Koloděje nad Lužnicí, cca 20 minut od Hluboké. Zámek nyní prošel velmi náročnou rekonstrukcí, která trvala sedm let a letos, v rámci výročí 450. let od svého založení je poprvé zpřístupněn veřejnosti na pravidelné prohlídky. Prohlídky zámku jsou každý den od 11-16.30, každou středu jsou i noční prohlídky od 20-22 hodin. Zámkem provází historická postava, konkrétně

Marta Matušková , 8.7. 2015

historie

V roce 1567 dal Adam Čabelický ze Soutic vystavět na břehu řeky Lužnice renesanční tvrz. V dražbě r. 1704 ji získal hrabě Václav Norbert Oktavián Kinský. Jeho dcera Marie Alžběta byla provdána za hraběte Františka Karla Vratislava z Mitrovic, čímž zámek přešel do vlastnictví tohoto rodu. František Karel dal tvrz přestavět na barokní zámek a byla přistavěna kaple sv. Anny. Ve vlastnictví Vratislavů z Mitrovic byl zámek až do r. 1945. Zámek je

23.8. 2005
    Zámek byl v držení Wratislavů z Mitrowicz jen do r. 1943 (ne do r. 1945, jak se píše v předchozí historii zámku), protože v tomto roce vymřel rod po meči v osobě Evžena Wratislava. Jedinou majitelkou kolodějského zámku se stala jeho sestra Marie Terezie (1884-1961), která se provdala za svobodného pána Dercsenyi, majitele velkostatku v Dolních Počernicích. Po 2.světové válce byl Dercsenyiům v rámci revize pozemkové reformy (1947) majetek

Jaroslav Špiroch , 9.10. 2014