Hrady.cz
Zaniklá tvrz. V obd. 1375–86 se zmiňuje Jindřich z Hornic, V l. 1415–47 se píše o Margaretě, dceři Heřmana z Hornic. R. 1464 tvrz vlastnil Štěpán ze Slavikovic, poté v l. 1484–93 Jan a v l. 1502–15 Filip z Hornic. R. 1515 ji koupil Adam z Bačkovic, využíval však jiné sídlo. R. 1528 je již pustá.
celkový pohled od jihu

dějiny tvrze

Graficke pismenko Hornice jsou v přídomcích svých majitelů doloženy od roku 1385, k tvrzi samotné se pravděpodobně vztahuje až zmínka z roku 1528, kdy již byla pustá. Skromný soubor nalezených keramických zlomků datuje aktivní existenci tvrze od přelomu 13.-14. století, horní hranicí je polovina 15. století. V jeho závěru tvrz podle výrazné požárové vrstvy zanikla ohněm.

popis tvrze
    Těžbou kamene narušené tvrziště najdeme na skalnatý výběžku na východním okraji obce. Od rozlehlé nástupní plochy, které zřejmě sloužila jako hospodářské zázemí tvrze je nevelké jádro odděleno čtvrtobloukem 7-11 m širokého a dosud až 4 m hlubokého příkopu, před nímž je vyhozen cca 1,5 m vysoký val. Jádro samotné tvoří přibližně okrouhlý pahorek o průměru 21 metrů, na jehož vrcholku bylo roku 1981 výkopem odhaleno nároží budovy z kamene