Prostá pozdně klasicistní kaple se studánkou vznikla v r. 1816 nebo 1876. Kaple prošla pozdější secesní a historizující dekorativní úpravou. Koncem 20. století se kaple stala zříceninou a její studánka upadla v zapomnění. V r. 2002 došlo k rekonstrukci.
kaple se studánkou
© Luděk Vláčil 09/2020
Doba vzniku prosté pozdně klasicistní kaple neznámého patrocinia, stojící u vjezdu do Vlčího dvora, není zcela jasná. V tympanonu štítu jsou písmena K? a H. Nad písmeny jsou dvojice datačních čísel. Vlevo jsou čísla 1 a 8. Úplně vpravo je pak číslo 6. Jisté pochybnosti však vyvolávalo třetí číslo, které bylo čteno jako 1 nebo 7. V porovnání s nepochybným prvním číslem 1 je pravděpodobnější, že se jednalo o číslo 7 a tudíž by datace byla 1876. Toho roku zemřela ve věku 93 let Helena z Mniszku, rozená princezna Lubomirská (1784-1876). Pokud je to tak, kapli mohli postavit místní občané na její památku. Jestliže je však datace 1816, kaple vznikla zásluhou samotné hraběnky, která se mimo jiné věnovala údržbě kostelů a rozsáhlým úpravám vranovského lesoparku, v němž nechala stavět rodinné památníky, chrámky a kapličky. Kaple prošla pozdější secesní a historizující dekorativní úpravou. Koncem 20. století se již kaple ukrytá v porostu stala zříceninou a její studánka upadla v zapomnění. Na dřívější existenci studánky v interiéru kaple upozornil až pamětník z nedalekého Onšova, pan Karel Brosenbauer. Upozornil na čtvercovou nádrž v podlaze, která byla později zasypána a zazděna. Zajímavostí je, že tato stavba byla do map zanesena teprve v roce 2001. Do té doby se na žádné mapě neuvádí. Dne 25.11. 2002 proběhlo slavností setkání u příležitosti dokončení rekonstrukce kapličky.
Luděk Vláčil - zdroj: http://okraspol.sweb.cz/pages/pamet_mista_kaple_knezny_heleny_vranov_nd.html , http://www.vranovsko.cz a další, 6.4. 2021
Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Vranov nad Dyjí