Čížov

památník Železné opony
Vojenská strážní věž – „špačkárna“, 405 m n. m. Postavena po r. 1951. Je součástí památníku tvořeného částí tzv. železné opony, nepropustné hranice oddělující Československou socialistickou republiku od Rakouska a Německé spolk. republiky.
Strážní věž
Strážní věž (405 m n.m.) je součástí památníku představujícího jedinou dochovanou ukázku části bývalé želené opony v tehdejší Československé socialistické republice. Železná opona hermeticky uzavírala státní hranici s Rakouskem a Německou spolkovou republikou. Zátarasy byly opatřeny signální soustavou, která prakticky znemožňovala jeho nepozorované překonání. Linie této stavby byla několikrát přesunována směrem do vnitrozemí. Poslední verze měla podobu 20 m široké linie s drátěným plotem a signální stěnou, oraným pásem ošetřovaným totálním herbicidem a obslužnou asfaltovou komunikací. Součástí železné opony byla i různá přídavná ženijní zařízení (ježkové a jehlanové zátarasy, dělobuchy, osvětlovací rampy, strážní věže apod.).

8.11.2010 15:21 jarda
zdravím kluky kteří ještě žijí rád spomenu na hezké chvíle zdraví jarda
21.10.2008 14:24 Pavel
1978-1980 Člen první posádky po stálém zřízení této hlásky :)
7.5.2013 12:02 Jura
Ahoj Pavle ja jsem sloužil na Lukově 1979 léto až jaro 1981 byls asi můj mazák jak se říkalo byl jsem "kotloš"
Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN),