Zřícenina hradu. Vyst. Jan Jindřich v letech 1361-1371. Od r. 1386 hrad převáděn na různé maj. (Jan Puška z Kuštátu, Jan z Boskovic); spory o hrad. R. 1412 hrad pustý. Obnova Václavem Šatným z Ještěda, napadal odtud vojska M. Korvína - hrad vypálen.
© Luděk Vláčil 09/2015
Okres Svitavy, údolí říčky Nectavy. Od železniční stanice Nectava lze jít po modré značce až k hradu (asi 1,5 km).
Jaroslav Řezáč, 27.5. 2004

Plankenberk
    Na levém břehu říčky Nectavy, jsou zbytky mohutného středověkého hradu Plankenbergu. Ten je situován na kopci obtékaného dvěma potoky, které se pod hradem stékají a plynou do zmíněné říčky. Zachovány jsou zbytky zdiva, valy, příkopy a terasy. Hrad vznikl po r.1352, kdy stavbu započali realizovat příslušníci rodu z Lipé. R.1361 rozestavěný hrad získal moravský markrabě Jan. Hrad dokončil a nazval jej podle způsobu stavby Plankenberg - Planke

IvoR 2006- výpisy z knih Letopisy města Jevíčka a Místní a pomístní názvy Drahanské vrchoviny(2005), 1.7. 2006

O pokladu.
    Ještě než vojska hrad dobila, ukryli si zdejší páni své poklady do truhlice v podzemí. Protože nezachránili ani své životy, poklad zůstal v podzemí. Lidé ho pak hledali, ale marně. Také jeden chudák se rozhodl, že truhlici najde. Doma neměl nic než diravou střechu, nahluchlou ženu a kopec dětí. Na hrad to neměl daleko, tak tam chodil s motykou. Zeně říkával jestli to tam má rezavět, když to tolik potřebují. Jednou se mu zjevil duch a řekl

IvoR 08/2006 - podle knihy Drahanská vrchovina - P.F.Müller (2004), 13.8. 2006