V roce 2016 byla na návsi v Doubravici odhalena stará obecní pumpa. Stejná, k níž chodili pro vodu večerníčkoví hrdinové Jája a Pája. Stojí na obecní studni. Hloubka k hladině 6,7 m a 6 m vody. Pumpa plně funkční. Kvalita vody není kontrolována.
Pumpa Jáji a Páji v centru Doubravic u Moravičan
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Doubravice je částí obce Moravičany. Leží 5,5 km jihovýchodně od Mohelnice a 10 km severozápadně od Litovle. Pumpu Jáji a Páji najdeme v centru Doubravice, na křižovatce místních komunikací proti staré kovárně.

historie

V sobotu 27. srpna 2016 byla na návsi v Doubravici odhalena stará obecní pumpa. Je stejná, k níž chodili pro vodu večerníčkoví hrdinové Jája a Pája a brali z ní vodu na zabijačku. Spoluautorem těchto postaviček je pan Stanislav Havelka, rodák z Doubravice a spoluautor i dalších večerníčků O zvířátkách pana Krbce či Strašidla na Kulíkově. Odhalení studny v Doubravici byl pan inženýr Stanislav Havelka ještě přítomen, bohužel zemřel dne 21. 9. 2018

Pavel Vítek – zdroj: Mikroregion MOHELNICKO, informační zpravodaj, 23.10. 2019

popis

Pumpa stojí na obecní studni, která byla po několik století velmi důležitým bodem ve vsi. Doba jejího vzniku není známa. Stěny studny jsou vykládány kameny. Hloubka po hladinu je 6,7 m a pak následuje 6 m vody. Pumpa je plně funkční, ale kvalita vody není kontrolována, proto se nesmí používat k pití.

technická památka
     Šumperk  (SU)