Kaple postavena r. 1754. Pozdně barokní neorientovaná stavba, podobná malému kostelíku s přibližně čtvercovou lodí a hranolovou hodinovou věží, který doplňují dva klasicistní přístavky, jeden tvoří vstupní předsíň a druhý je za půlkruhovým závěrem. Přístavky kapli nepříliš vhodně opticky prodlužují.
Kaple sv. Václava v Leštině u Zábřehu
© Pavel Vítek 10/2013
Obec Leština se rozkládá asi třináct kilometrů jižně od Šumperku a čtyři kilometry východně od Zábřehu. Kaple svatého Václava se nachází v centru obce, u silnice vedoucí ze Zábřehu, vedle budovy základní školy.

historie

První písemná zmínka o Leštině pochází z roku 1392. Kaple sv. Václava stojí ve středu obce. Jedná se o nejvýznamnější památku obce. Výstavná kaple s hodinami byla postavena v roce 1754. Vzhledem k počtu obyvatel obce, kterých zde žije asi třináct set, je skromná velikost zdejšího svatostánku překvapující.

popis

Kapli sv. Václava najdeme mezi budovami základní školy a obecního úřadu. Jde o pozdně barokní stavbu z roku 1754 tvořenou přibližně čtvercovou lodí s hranolovou hodinovou věží. Kapli doplňují dva klasicistní přístavky, jeden tvoří vstupní předsíň, druhý (sakristie?) se nachází v ose stavby za půlkruhovým závěrem. Údržbu kaple provádí obec Leština a každoročně do kaple investuje nemalé peníze, kromě

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Leština