Přehradní nádrž Slezská Harta má rozlohu 870 ha, budována v letech 1987-1997. Slouží k posílení nádrže Kružberk, zásobuje vodou Ostravsko a je vyhledávána k rekreačním aktivitám. Značně pomohla při povodních v r. 1997.
Slezská Harta - hráz přehrady
Graficke pismenko Vodní nádrž Slezská Harta leží na řece Moravici, asi 3 km jihovýchodně od města Bruntál v Nízkém Jeseníku. Protože se jedná o poměrně novodobé vodní dílo, není výrazně poznamenáno turistikou a vzhledem k své velikosti skrývá obrovský potenciál. Zatím je přehrada oblíbená rybáři a příznivci vodních sportů. Turistické značení se dotýká pouze přední části, kdy zde vede zelená a modrá turistická značka z Bruntálu, jinak vodní pochu lemuje několik cyklotras. V některých úsecích kolem přehrady jsou části naučných stezek po vulkanitech, které ukazují sopečnou činnost zdejšího pohoří. Informační středisko se nachází v obci Leskovec nad Moravicí v prostoru přístaviště. Zmínit se musíme i o rozhledně na vrcholu Velký Roudný. Slezská Harta je devátá největší přehradní nádrž v ČR s rozlohou 870 ha.
Rozehnal Ivo, 16.9. 2017

historie

Vodní dílo Slezská Harta na řece Moravici vzniklo z důvodu posílení vodní nádrže Kružberk, dále jako zásobárna vody pro ostravský region, možnost výroby elektřiny a v neposlední řadě k možnosti rekreačních aktivit. Samotná přehrada se připravovala od roku 1984, ale geologický průzkum přinesl víc otazníků a technických problémů, než se očekávalo. Výstavba započala v roce 1987. Částečně byly zatopeny vesnice Nová Pláň, Razová, Dlouhá Stráň,

Rozehnal Ivo - zdroje weby wikipedia.cz, slezska-harta.cz, 16.9. 2017