Zámek v rozsáhlém parku nad Heraltickým potokem, přestavěný koncem 16. století z gotického hradu s válcovou věží. Další přestavby v 17., 18. a 19. stol. Dispozici tvoří půdorys s malým a velkým nádvořím, mezi ně vestavěna novogotická kaple.
Vstupní křídlo
Na jeho nárožích dvoupatrové polygonální věže
© Luděk Pitter 05/2004
Při východním okraji obce v rozsáhlém parku nad Heraltickým potokem se nachází zámek jehož sloh nelze jednoznačně definovat.
Jádro zámku tvoří pozůstatky hradu ze 14. stol. s válcovou věží. Západně od věže je dnes dvoupatrové křídlo, které spolu s jednopatrovými křídly obklopuje velké nádvoří. Východně od věže je malé nádvoří, obklopené pozůstatky renesančního zámku s charakteristickými renesančními klenbami. Mezi nádvoří byla na přelomu 19. a 20. století vestavěna novogotická kaple.

historie

Krásný renesanční zámek byl z původního hradu přestavěn ke konci 16. století. V roce 1600 Štěpán z Vrna Velké Heraltice prodal Zikmundovi mladšímu Sedlickému z Choltic a pouhých 11 let nato je od něj koupil Bohuslav Pavlovský z Pavlovic. Po jeho smrti obec připadá Václavovi svobodnému pánovi z Oppersdorfu. Nešťastným historickým mezníkem byl pro obec silný požár, který ji v roce 1666 z velké části poškodil.

jps7, 28.2. 2005

popis

Kolem malého nádvoří se zachovala částečně ve hmotě budov původní malá bergfritová dispozice z přelomu 13. a 14. století. V druhé polovině 15. století došlo k rozšíření dispozice o zděné předhradí – to se pak stalo součástí zdí renesančního zámku. Nová pozdně gotická budova s průjezdem a sálem byla přistavěna ke vstupnímu průčelí jižně od věže. Tuto přestavbu provedl s největší

Miroslav Plaček: Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2001, 25.11. 2007

Půdorys místa

Půdorys přízemí, Analýza přízemí (podle J. Svobody). Zrněně je vyznačeno raně gotické jádro, mřížkovaně zdivo pozdně gotické, šrafovaně renesanční, tečkovaně barokní
    Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP),