Zámek v rozsáhlém parku nad Heraltickým potokem, přestavěný koncem 16. století z gotického hradu s válcovou věží. Další přestavby v 17., 18. a 19. stol. Dispozici tvoří půdorys s malým a velkým nádvořím, mezi ně vestavěna novogotická kaple.
Vstupní křídlo
Na jeho nárožích dvoupatrové polygonální věže
© Luděk Pitter 05/2004
Při východním okraji obce v rozsáhlém parku nad Heraltickým potokem se nachází zámek jehož sloh nelze jednoznačně definovat. Jádro zámku tvoří pozůstatky hradu ze 14. stol. s válcovou věží. Západně od věže je dnes dvoupatrové křídlo, které spolu s jednopatrovými křídly obklopuje velké nádvoří. Východně od věže je malé nádvoří, obklopené pozůstatky renesančního zámku s charakteristickými renesančními klenbami. Mezi nádvoří byla na přelomu 19. a 20. století vestavěna novogotická kaple.
popis

Kolem malého nádvoří se zachovala částečně ve hmotě budov původní malá bergfritová dispozice z přelomu 13. a 14. století. V druhé polovině 15. století došlo k rozšíření dispozice o zděné předhradí – to se pak stalo součástí zdí renesančního zámku. Nová pozdně gotická budova s průjezdem a sálem byla přistavěna ke vstupnímu průčelí jižně od věže. Tuto přestavbu provedl s největší pravděpodobností Hynčík Bírka z Násilé. Na počátku 20. století byla do sálu vestavěna pseudogotická kaple. V polovině 16. století pánové z Vrbna zvýšili gotické paláce na dvě patra a palác na západě prodloužili na sever. V druhé polovině 17. století Jiří Štěpán z Vrbna postavil na severní straně jádra za původní hradbou třípodlažní budovu, do dvora pak otevřené patrové ochozy s arkádami na pilířích. V předhradí přibyly patrové budovy s arkádami v přízemí, změněny byly i fasáda, okna a některé klenby. Okolo roku…  číst dále

Miroslav Plaček: Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2001, 25.11. 2007

historie

Krásný renesanční zámek byl z původního hradu přestavěn ke konci 16. století. V roce 1600 Štěpán z Vrna Velké Heraltice prodal Zikmundovi mladšímu Sedlickému z Choltic a pouhých 11 let nato je od něj koupil Bohuslav Pavlovský z Pavlovic. Po jeho smrti obec připadá Václavovi svobodnému pánovi z Oppersdorfu. Nešťastným historickým mezníkem byl pro obec silný požár, který ji v roce 1666 z velké části poškodil. O dva roky později se majitel panství stává Jiří Štěpán hrabě z Vrbna, za něhož je zámek barokně upraven. V roce 1694 statek koupil cisterciácký klášter na Velhradě a roku 1767 je opět v držení hrabat z Vrbna, kteří provedli v interiéru zámku rozsáhlé opravy. Po Mistrovských z Nemyšle, vládnoucích od roku 1840, se jako poslední majitelé obce Velké Heraltice uvádějí v letech 1899–1945 hrabata Bellegarde. Ti na zámku, ve kterém je dnes domov mládeže, provedli poslední úpravy a přistavěli…  číst dále

jps7, 28.2. 2005

Půdorys místa

Půdorys přízemí, Analýza přízemí (podle J. Svobody). Zrněně je vyznačeno raně gotické jádro, mřížkovaně zdivo pozdně gotické, šrafovaně renesanční, tečkovaně barokní
Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP),