Kostel je původně románská stavba z pol. 13. stol. Goticky přestavěn v první čtvrtině 15. stol. Do dnešní doby dochovány gotické úpravy východní části. První barokní přestavba kostela proběhla před r. 1655. Při poslední přestavbě r. 1787 získal současný vzhled. Poslední úprava v roce 1902.
Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Starém Městě u Bruntálu
© Pavel Vítek 10/2015
Obec Staré Město leží severozápadně od centra Bruntálu v těsné blízkosti města při silnici II/452, spojující Bruntál s Vrbnem pod Pradědem. Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie leží v severovýchodní části obce, po pravé straně od silnice při jízdě z Bruntálu. Vysoká kostelní věž je nepřehlédnutelná.
popis

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie patří mezi nejvýznamnější stavby spojené s historií města Bruntálu. Právě u tohoto kostela bylo zaznamenáno první sídlo kolonizátorů. V roce 1974 byly zjištěny základy kamenné hradby u vnitřního příkopu, vnější příkop a starší základy vnějšího opevnění, na kterém dnes stojí hradební zeď hřbitova. V roce 2002 bylo pod současnou sakristií nalezeno devět římských denárů a mohutná, tři metry tlustá zaoblená kamenná románská zeď. Další nálezy dokládající jeho velikost byly učiněny v roce 2011. Unikátní nástěnné malby na stěnách, zobrazující biblické postavy a výjevy byly objeveny v roce 1994. Kostel představoval rozměrnou budovu s vysokou dvoupatrovou věží zakončenou barokní bání a korouhví. Ta vystupovala z fasády nad hlavním vstupem. Na vysoké střeše lodi a presbytáře byly umístěny dvě šestiboké sanktusní věžičky s korouhvemi. Z jihu k presbytáři přiléhá přízemní…  číst dále

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1377. Staroměstský kostel je románská stavba z poloviny 13. století. Ta pravděpodobně nahradila starší objekt z roku 1213. Následně byla goticky přestavěna v první čtvrtině 15. století, nejpozději v roce 1419. Do dnešní doby se z této přestavby dochovaly gotické úpravy východní části. Z nich jsou zajímavé především reliéfy kamenných konzol klenby znázorňující býka, ženu, lva, orla a anděla. První barokní přestavba kostela proběhla někdy před rokem 1655. Při poslední přestavbě v roce 1787 nabyl kostel současného vzhledu. Kostelní loď byla přestavěna a podstatně zvýšena. Byla zazděna gotická okna v sakristii a prolomena nová se segmentovými záklenky. Hlavní loď byla zaklenuta valenou klenbou s výsečemi a vybudována zděná hudební kruchta. Z té doby pochází i většina vnitřního zařízení. Kostel prošel ještě několika menšími úpravami. Poslední zásadní úprava byla…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Staré Město