Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Jevišovice, Jevišovice

hrad Jevišovice

Starý hrad
Zřícenina hradu, stojí na nalezišti jevišov. kultury (eneolit). R. 1289 predikátem Bočka a Kuny z Jevišovic. Hrad zal. Bočkem v l. 1278-88. Potomci zapoj. v husit. hnutí, r. 1421 hrad dobyt a zničen. Sezema poté vyst. Starý zámek. R. 1448 hrad pustý.
Jádro
Pahorek malého jádra. Pohled z druhého předhradí.
© Roman Řezáč 12/2003
Hrad se nachází na skalnaté ostrožně v záhybu řeky Jevišovky, severovýchodně od městečka, přímo naproti Starému zámku v Jevišovicích.

popis

Za obloukovým předhradím 60 x 15 m se nachází 60 m dlouhý a nejvíc 38 m široké místo vlastního hradu. Dnes se z něj zachoval pouze reliéf, s nepatrným zbytkem lícované zdi hradby na severu a velmi málo patrných zdí zalomeného stavení na jihozápadě. Na severozápadě je patrné vydělení vlastního jádra, z něhož je krásný pohled na protilehlý zámek.