Obdélná tvrz s nárožními věžicemi vznikla v 1. pol 16. st. a na renesanční sídlo přestavěna poč. 17. st. Do r. 1670 platila za rytířské sídlo. Poč. 18. st. upravena na sýpku. v 80. l. 20. st. prošla rekonstrukcí.
Objekt tvrze je majetkem soukromé firmy, při naší návštěvě nás velmi ochotně celou tvrzí provedli obyvatelé domku mezi tvrzí a rybníkem, kteří mají od tvrze klíče.

historie

Uprostřed boskovštejnské návsi stojí dvoupatrová budova obilního sila z druhé poloviny 16. století. Původně šlo o renesanční šlechtické sídlo, tvrz, které pozdějšími přestavbami ztratilo původní podobu. Jeho dřívější poslání dnes připomínají jen opevněná nároží. Písemné prameny o této tvrzi jsou až pozdního data. V r. 1586 se jako její majitel uvádí Jindřich z Náchoda, v r. 1615 byla budova

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 31.7. 2004
    zámek Boskovštejn: jak šel čas
    přelom 15. a 16. století: vznik vodní tvrze Boskovštejn 2. polovina 16. století: přestavba vodní tvrze na obilné silo 1615: přestavba sila na zámek hrabat z Náchoda 1670: zámek jako rytířské sídlo v majetku hrabat de Souches přelom 17. a 18. století: přestavba na hospodářský objekt 2. polovina 20. století: majetek JZD 1972: majetek Jihomoravského muzea Znojmo 1980–89: adaptace zámku pro muzejní účely 1990:

daniel rubeš , 1.2. 2010
    Goticko-renesanční zámek Boskovštejn čeká léta na své využití
    Na mírném návrší vedle rybníka stojí v půdorysu pravidelného obdélníka velmi cenný goticko-renesanční zámek Boskovštejn. Zdejší historická stavba byla původně vodní tvrzí, jenž v druhé polovině 16. století ztratila přestavbou na obilné silo svou tvář a dřívější poslání připomínala jen opevněná nároží s válcovými věžemi. Hrabaty z Náchoda byl objekt znovu přestavěn a od roku 1615 o něm

daniel rubeš - hrady, tvrze, zámky a zříceniny okresu Znojmo, 1.2. 2010

půdorys přízemí