Nejvýznamnější vinice České republiky v meandru řeky Dyje v NP Podyjí. Dominantní návrší osídleno již ve starší době kamenné, později hradiště doby bronzové, Keltů i Římanů. Ti zde zavedli pěstování vinné révy, které se rozšířilo ve středověku do současné plochy 11 ha. Slavné jsou zdejší ryzlinky.
celkový pohled na Šobes z vyhlídky Devět mlýnů
© Jan P. Štěpánek 09/2015
Graficke pismenko Nejznámější viniční trať České republiky hned s několika nej - nejznámější, nejstarší a snad i nejkrásnější. Vinice na svazích vrchu Šobes se nachází v samotném srdci Národního parku Podyjí, obtáčená výrazným meandrem řeky Dyje. Vinařskou terminologií lze Šobes přiřadit k moravské vinařské oblasti, podoblast znojemská. Turisticky patří Šobes k nejatraktivnějším místům v Národním parku Podyjí. Osamocená dominantní poloha v meandru řeky Dyje, v nedohlednu od okolních obydlí, řadí lokalitu k vyhledávaným cílům turistů i cyklistů. Šobesem prochází červená turistická trasa - od severu cesta výrazně klesá od vsi Podmolí, od jihu pak pěšina ...

Historie a víno
    Viniční trať Šobes patří mezi deset nejlepších vinic v Evropě. Díky své poloze na jižních a jihozápadních svazích návrší zde vzniká víno nejvyšší špičkové kvality, vyhledávané po celém světě. Ne nadarmo zde bylo víno pěstováno již v době římské, ale později i ve středověku a dokonce zdejší víno bylo dodáváno i do Vídně na císařský stůl. Jelikož je celé návrší jakoby ukryto mezi strmé a vysoké svahy hlubokého zářezu řeky Dyje, není tolik