Vinný sklep na okraji vesnice Šatov, jedinečný svou vnitřní výzdobou podzemních prostor lidovými plastickými malbami místního rodáka Max. Appeltauera z pol. 20. století.
průhled hlavní chodbou ke schodišti
© Jan P. Štěpánek 07/2009
Jedna z nejznámějších turistických atrakcí Znojemského regionu – malovaný sklep ve vesnici Šatov, 8 km jižně od Znojma, těsně při rakousko-české hranici. Zvenčí jde v podstatě o obyčejný vinný sklep, kterých je v okolí mnoho, avšak jeho výjimečnost spočívá v podzemí. Stěny sklepa jsou pokryty plastickými malbami lidového umělce Maxmiliána Appeltauera. Tento šatovský rodák vyzdobil stěny sklepa lidovými, krajovými i národními motivy ve velmi hezkém, až naivním pojetí. Obdivuhodná je skutečnost, že tento malíř byl jednoruký a v době, kdy zdobil stěny sklepa do něj ještě nebyla zavedena elektrika, tudíž tvořil jen při světle svíček. Výzdoba pochází z období 1. republiky, německé okupace a doby po válce. Celkem zde strávil M. Appeltauer asi 20 let svého života. Asi hodinová prohlídka s velmi rázovitým a znalým průvodcem návštěvníka provede hlavní ...
    Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Šatov