První kostel vystavěn v románském slohu. Datum výstavby není známo. Roku 1727 byl úplně zničen požárem. Nově vystavěn roku 1747. Původní ráz kostela byl při přestavbě setřen. Nový kostel vysvěcen v roce 1767 a zasvěcen Stětí sv. Jana Křtitele.
Kostel Stětí sv. Jana Křtitele ve Vrbovci
© Pavel Vítek 04/2007
Obec Vrbovec leží 8 km jižně od města Znojma v moravsko-rakouském pohraničí. V roce 1230 se tu prý na pozvání premonstrátů z kláštera v Louce u Znojma usadili němečtí kolonisté z rýnské oblasti, kteří s sebou údajně přinesli vinnou révu. Od té doby je celá oblast vyhlášená pěstováním vinné révy. Charakteristickými stavbami v nejbližším okolí jsou vinné sklepy s lisovnami. Nejvýznamnější sklepní lokalitou je řada sklepů kolem silnice, spojující Vrbovce se silnicí Znojmo - Vídeň.
historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1137. Po Vrbovci se psal domácí vladycký rod, jehož jméno se často objevuje v 13. a 14. století. První kostel v obci byla stavba v románském slohu. Datum jeho výstavby není známo. Roku 1727 byl však úplně zničen požárem. Znovu vystavěn byl roku 1747 nákladem kláštera v Louce u Znojma. Původní starobylý ráz kostela byl při této přestavbě téměř úplně setřen. Nový kostel byl v roce 1767 vysvěcen olomouckým biskupem hrabětem Hamiltonem. Zasvěcen je Stětí sv. Jana Křtitele. Koncem 19. století proběhla další přestavba a oprava kostela. V kostelní věži jsou tři zvony, pocházející ze 17. a 18. století. Nejstarší zvon je z roku 1626.

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Vrbovec