Hůrky

Berwerk, Perprich, Berberich
Hůrky jsou starou hornickou osadou, kde byly od středověku až do první poloviny 18. století těženy drahé kovy. Za třicetileté války byla ves vypálena švédskými vojáky generála Königsmarka. Zemní zbytky po těžebních jamách jsou v lese severně od vsi.
© Prudký Martin, 07/2015
Graficke pismenko Hůrky, německy Berwerk nebo zdejším německým nářečím Perprich, Berberich, jsou starou hornickou osadou vybudovanou středověkými havíři. Dnes ji tvoří pouhých pět usedlostí podél lesní cesty, ale v minulosti byla vsí možná i s kostelem. Podle lokálního podbořanského historika W. Rotta byla obec vypleněna a zničena za třicetileté války švédskými vojáky generála Königsmarka během tažení z Lokte přes Rakovník na Prahu v létě 1648. První zmínka o dolování pochází z roku 1544, kdy císař Ferdinand I. povolil těžit zlato Buriánovi z Gutštejna v okolí městečka Jesenice, která tak měla statut horního města. Drahé kovy zde ale byly určitě těženy již ...
Prudký Martin podle Obce v okolí Čisté - J. Sklenář, www.oracov.cz, 30.7. 2015