Hrady.cz
Zřícenina vodního mlýna založeného snad již ve středověku u říčky Šumice. První zmínka pochází z r. 1750. Fungoval někdy do 2. poloviny 20. stol. V 70. letech potomci mlynáře mlýn prodali. Od 90. let chátrá.
hlavní budova
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Mlýn se nachází v Olomouckém kraji v okrese Prostějov na území vsi Krakovec (Krakovec č. 32), která je částí obce Laškov. Zřícenina mlýna stojí v lese u říčky Šumice mezi místními částmi Krakovec a Kandia. Nejlépe se k mlýnu dostanete z okraje Laškova směrem na Kandii, kde u božích muk, u nichž se dá zaparkovat, odbočíte vpravo. Dál se vydáte pěšky lesní cestou, po které asi po 900 metrech dojdete až k mlýnu.
25.7. 2015

historie

Kdy byl mlýn založen není známo, údajně to bylo již ve středověku. První zmínka o něm by měla být někdy kolem roku 1750 v matrikách tehdejší obce Krakovec. Kruhovský mlýn byl zřejmě vždy příbuzensky svázán s rodinami a majiteli druhého krakoveckého mlýna Trnáku. Na Kruhovském mlýně žily a pracovaly tyto rodiny: Jan Holeček (*1750) se synem Janem (1778-1857), František Klem (*1760) a jeho žena Viktorie, dcera Pavla Šenlíka, mlynáře z Rozstání? a

popis

Z hlavní budovy mlýna i přilehlých menších objektů zůstalo jen obvodové zdivo. Střechy a podlahy se již zřítily. Stěny hlavní budovy jsou převážně u země postaveny z kamene, potom z pálených a nejvyšší části z nepálených cihel. Pod budovou se mají nacházet zachované pozdně gotické sklepy. Vchod do nich je však zatarasen a údajně měly být i částečně zasypány. Pohon pro mlýnské kolo zajištoval dnes již zaniklý, ale dobře patrný náhon z říčky