tvrz Horní Hrádek

tvrz Velehrad II.
Při říčce Salašce na Velehradě měly stávat dvě tvrze. Po Horním Hrádku se dochovalo valové opevnění. Lokalita byla zevrubně zkoumána v r. 1940, kdy se potvrdil středověký původ. Význam opevnění však není zcela jasný a čeká stále na řádný archeologický průzkum.
reliéfní zbytky hradu
Graficke pismenko V lokalitě Velehradu při pravém břehu říčky Salašky byly v minulosti dvě opevněné tvrze, jejichž vztah není doposud zcela jasný. Dolní Hrádek stával severozápadně u dnešního hřbitova a Horní Hrádek zase zaujal polohu jihovýchodní. Horní Hrádek se tak nacházel na dnes zalesněném kopci Hájek a dodnes se zde nachází dochované valové opevnění. První nákres lokality provedl na počátku 20. století badatel Červinka, který uvedl, že západní příkop měřil 5 m na šířku. Menší archeologický průzkum se zde provedl v roce 1940, kdy zde byla nalezena např. střela s trnovým řapem. Sondový průzkum vyvrátil domněnku, že by se jednalo o staroslovanské hradiště, ale ...
Ivo Rozehnal - Zdroj – SCHENK Zdeněk. Velehrad - archeo.prameny k cisterciáckému klášteru. Brno, 2015 [cit. 2015-12-08]. Disertační práce. Masarykova univerzita, FF. Ved. práce Zdeněk Měřínský Dostupné z:http://is.muni.cz/th/40270/, 6.12. 2015

pověsti

Podle pověstí vedla z domů na Velehradě tajná chodba směrem k nedalekému hřbitovu. Tam prý stávaly obranné tvrze, ze kterých chodba pokračovala až na hrad Buchlov. Časem však byla chodba zasypána. Jak se počátkem 21. století zjistilo, z domu Na Hrádku č. p. 2 se část chodby podařilo opravdu objevit a možná opravdu vedla k některé z tvrzí. O tomto objevu informoval Zlínský deník 20. 8. 2012.
    Ivo Rozehnal, 6.12. 2015