bunkr Drnov

Muzeum studené války a protivzdušné obrany
Třípatrový podzemní objekt bývalého velitelství 71. protiletadlové raketové brigády s pův. vybavením upravuje od r. 2009 občanské sdružení Bunkr Drnov na Muzeum studené války a protivzdušné obrany. Prohlídka je umožňována jen ve stanovené dny předem zaregistrovaným zájemcům.
Prosíme autora fotografie aby se nám ozval. Děkujeme.
Graficke pismenko Bývalý vojenský objekt se nachází na katastru obce Podlešín, nad níž je ve stráni obrácené na jih nyní místo vojenské plochy rozlehlá oplocená a střežená fotovoltaická elektrárna. Bunkr je však nazýván Drnov podle blízké vsi ležící severně od něj. Přístup k němu je možný jen od nejvyššího bodu silnice spojující Zvoleněves a Žižice, poměrně dlouhá odbočka je řádně vyznačena. Přístupovou silničku však může veřejnost používat jen ve stanovené dny prohlídek, a to hodinu před a hodinu po vyhlášeném čase prohlídky, jinak je uzavřena. Prohlídka budovaného Muzea studené války a protivzdušné obrany je umožňována jen návštěvníkům, kteří se předem zaregistrují na ...
12.4. 2015

historie

Muzeum studené války a protivzdušné obrany Bunkr Drnov se nachází v podzemním zodolněném stanovišti, které dříve armádě sloužilo jako Velitelské stanoviště 71. protiletadlové raketové brigády. Objekt byl postaven v letech 1981 až 1984. Od roku 1985 až do konce provozu v roce 2003 se odsud nepřetržitě zajišťovala bezpečnost vzdušného prostoru nad Prahou. Celý objekt byl přísně utajovaný a střežený ostrahou se psy, kulometnými hnízdy i minovým

Bunkr Drnov, 18.6. 2014

popis

Celý několikapatrový objekt se rozkládá na ploše 5500m2 a je vybaven původním technickým zařízením, které je zcela unikátní a velmi dobře zachovalé. V části objektu, která prošla rekonstrukcí, probíhá příprava expozice raketové techniky. V okamžiku plného otevření muzea zde bude přehlídka sovětského vybavení pro obranu vzdušného prostoru, které se u nás dříve používalo.