Hrady.cz
Ocelová telekomunikační věž – rozhledna, vysoká 55,5 m (601 m n. m.), vyhlídková plošina ve výšce 32,8 m. Od r. 1936 zde stála turistická chata s rozhlednou, resp. dřevěnou triangulační věží, sloužící jako rozhledna. Věž zničil r. 1939 blesk. R. 2001 byla pro veřejnost otevřena současná rozhledna.
Kozlovský kopec
Rozhledna v zimě.
Graficke pismenko Dostupnost rozhledny je po červené turistické značce od nádraží v České Třebové – jen zhruba 3 kilometry, většinou ale v prudkém stoupání. Autem se dá dojet až k turistické chatě Maxe Švabinského, která je necelých 100 metrů od rozhledny. Zde je možnost parkování, občerstvení nebo i ubytování. Samotné rozhledně se také někdy říká rozhledna Maxe Švabinského, ale oficiální název je Kozlovský kopec.
V nedaleké obci Kozlov najdete „Chaloupku Maxe Švabinského“, domek čp. 50, kde významný český malíř pobýval v letech 1895 až 1919 a kde je také malá expozice připomínající umělcův pobyt. Na štítu chaloupky najdete jeho rozměrnou malbu s lidovým motivem.
Michal Kupsa, 14.1. 2013

historie

Na Kozlovském kopci (601 m n. m.) stávala od roku 1936 turistická chata s rozhlednou, resp. dřevěnou triangulační věží, po ukončení triangulačních prací sloužící jako rozhledna (triangulační či měřické věže se používaly k měření úhlů teodolitem při triangulačních pracích). Věž zničil r. 1939 blesk. V letech 2000–2001 byla postavena současná rozhledna, která byla zpřístupněna veřejnosti v květnu roku 2001. Věž postavil telekomunikační operátor,