Hrady.cz
Cvičné vojenské bunkry S1 a S2 byly postaveny pro výcvik posádek čs. pohraničního opevnění, výcvik zde probíhal od r. 1938. Bunkr S2 byl po poničení (vytržení střílen) r. 2007 zbořen, bunkr S1 byl r. 2010 opatřen ochrannými kryty. Bunkr stojí ve vojenském prostoru Březina – veřejnosti nepřístupný.
Srub S1
Sruby S-1 a S-2 byly zrcadlově postaveny, sloužily na ostré školní střelby. Zachován zůstal jen jeden srub.

Střelnice u Žárovic - cvičné bunkry S1 a S2

Graficke pismenko U Žárovic byly kvůli výhodné centrální poloze vybudovány r. 1937 nebo r. 1938 cvičné vojenské objekty pro výcvik čs. posádek pohraničního opevnění, bunkry S1 a S2, mezi kterými byl velitelský objekt V pro řízení palby (později zničen a nahrazen novějším objektem UŽ se segmentovou chodbičkou). Výcvik zde probíhal od r. 1938, objekty sloužily ostrým školním střelbám z 4 cm kasematního kanónu, z kulometného dvojčete nebo z lehkého kulometu. V průběhu 20. století bunkry nevyužity chátraly. Byla naplánovaná i demolice bunkrů, kterou se ale naštěstí podařilo zastavit. Objekt S2 byl (před r. 2006) zdevastován vytržením střílny těžkého kulometu ...

popis

Cvičné bunkry S1 a S2 byly betonové, k sobě zrcadlově otočené stejné stavby s jednou střeleckou místností. V této místnosti byly střílny pro zbraně N, M a L1. V betonovém zvonu byla střílna pro střelbu z lehkého (S1) a těžkého (S2) kulometu. Mezi bunkry byl umístěn objekt V pro řízení palby, později zničen a nahrazen objektem UŽ se segmentovou chodbičkou, který byl společně s poničeným bunkrem S2 (r. 2007) asanován. Mezi bunkry jsou také zbytky