Torzo mohyly postavené někdy těsně po roce 1805 na paměť zastávky císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. na kopci Předina, když zde odpočívali před bitvou u Slavkova. Památka byla v průběhu let opakovaně poničena, dnes je ve zchátralém stavu. Cihlová mohyla trojúhelníkového půdorysu.
Předina - torzo Mohyly císařů
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Místo, kde stojí na na kopci Předina radiovysílač (313 m n. m.), je označováno za geometrický střed Moravy.
25.8. 2012

historie

Na východní straně kopce Předina, který upoutá každého svým radiovysílačem, při silničce od Vřesovic k Hradčanům, stojí zapomenutá památka našich předků. Málokdo by hádal, že trojúhelníková, asi 2 m vysoká cihlová stavba je torzo mohyly postavené na památku tehdy opravdu mimořádné události. Na tomto místě se zastavil rakouský císař František I. s ruským carem Alexandrem I. Zde si odpočinuli, pojedli a jistě se i pomodlili za zdar své tehdejší

Ivo Rozehnal - zdroj infotabule pod vysílačem a web mikroregion Předina - 2012, 8.5. 2012