Moje místa 0
Katovnu (pův. rasovnu) získal r. 1750 za obydlí písecký kat Antonín Nymburský. Po r. 1788 (zrušení trestu smrti) zastával jen místo rasa. R. 1790 mu byla katovna připsána. V průběhu dalších let byla stavebně upravována, v 70. l. 20. stol. ji rodina Nymburských prodala. Nedávno byla zrekonstruována.
Katovna u Nymburských
Budova samotné katovny prošla rozličnými stavebními úpravami až po její dnešní podobu.

Katovna v Novém Dvoře

Graficke pismenko Když táborský popravčí Antonín Nymburský požádal v roce 1750 o udělení místa popravčího mistra města Písku, byl mu tehdy konšely přidělen osamocený dům u lesa, daleko za obcí Nový Dvůr. Protože se jednalo o tehdejší rasovnu, musel mistr Nymburský na svá bedra vzít i živnost antouška, tedy rasa. V té době to ovšem nebylo pro katy nic neobvyklého a už vůbec se nikdo nepozastavoval nad faktem, že má kat do městské šatlavy a na popraviště vcelku daleko. Z katovny je to totiž do města Písku cca 6 km, a to po velmi slušné asfaltce. Vzhledem k faktu, že ve druhé polovině osmnáctého století bylo stále nemyslitelné, aby kat bydlel ve městě, ...
Jaroslav Šefčík, http://hrdelnipravo.webnode.cz Zdroj: Cesta na popraviště PRAAM 2001 Vladimír Šindelář, 26.1. 2012

Rodina Nymburských, tedy přesněji jejich šesté pokolení od doby mistra Antonína – Jan Nymburský se svým bratrem – katovnu v sedmdesátých letech minulého století prodali. Meč Antonína Nymburského, který stínal hlavy odsouzených, je dodnes k vidění v Prácheňském muzeu v Písku a deník, který sám mistr Antonín psal, se dodnes v rodině Nymburských dědí jako rodinná památka.
    Jaroslav Šefčík - Za info děkuji paní Ludmile Nymburské, 5.2. 2012