Fara v obci Václavice, postavena r. 1790 u místního kostela a hřbitova. Fara je v klasicistním stylu a má podobu typického libereckého měštanského domu s portálem. Autorem je stavitel Johan Josef Kunze. Kostel byl zbourán v 70 letech min. století. Fara je v majetku Římskokatolické církve.
fara Václavice
Graficke pismenko Ves Václavice (novodobé jméno pochází z historického názvu obce Wezillwalde) je typickou vsí zdejší krásné oblasti, položená v délce několika kilometrů podél potoka. Vesnice je součástí města Hrádek nad Nisou, od něhož je vzdálena asi 5 km.
Fara leží vedle hřbitova na kopci nad odbočkou silnice směr Bílý Kostel. Uprostřed hřbitova stál až do sedmdesátých let barokní kostel sv. Jakuba Většího. Stavitelem fary byl liberecký Jan Josef Kunze (1724–1800), proto má podobu typickou pro pozdně barokní liberecké měšťanské domy.
Kromě krásného okolí ves nabízí i několik zachovalých hrázděných domů, z nichž nejcennější je hned na zmíněné křižovatce.
Martin Mecerod, 24.6. 2011

historie

Obec Václavice patřila ke grabštejnskému panství. Byly zde dva dvory. Horní část obce patřila Tchuschhofu (Edelhofu). Jednalo se o domy dnešních čísel 47 až 50. Roku 1630 zde sídlil Hans von Nostitz. Dolní část obsahovala tzv. Černý nebo Malý dvůr; dnes č. p. 99. Zde pracovali václavičtí občané. Nedaleko brány se nachází starý smírčí kříž, který připomíná třicetiletou válku, během níž byla zničena více než polovina obce. Podle pověsti je pod

L.H. (podle webu hradeknadnisou.cz), 29.6. 2011