Židovský hřbitov, založený r. 1675. R. 1881 byl rozšířen na 2399 m2, což připomíná pamětní deska v hřbitovní zdi. Je zde 246 náhrobků, nejstaršími jsou goticko-renesanční z r. 1688. Barokní náhrobky jsou výrazně zdobené, klasicistní mají stříšky a sloupky. Poslední pohřeb zde proběhl r. 1942.
Graficke pismenko Klíče od židovského hřbitova jsou k zapůjčení v infocentru na náměstí F. L. Věka. V infocentru polední přestávku (12–13 hod.), ale klíče vám zapůjčí klidně na půl dne. Paní byla velice vstřícná.
Rodochrozit , 18.6. 2011

historie

V roce 1675 byl na severovýchodním okraji Dobrušky založen židovský hřbitov. Po rozšíření roku 1881 dosáhl konečné velikosti 2399 metrů čtverečních. Rozšíření hřbitova dokládá pamětní deska, která byla do hřbitovní zdi zasazena v roce 1881. Poslední pohřbení jsou z roku 1942. Je zde k nalezení 246 náhrobků. Nejstarší náhrobky jsou goticko-renesanční kvádry, pocházející z roku 1688. Náhrobky ze století 18. jsou výrazně ovlivněny slohem

Rodochrozit - podle Židovských památek Čech, B.Rozkošná, P. Jakubec , 18.6. 2011