Moje místa 0
Pozůstatky mlýna na Veseckém potoce na horním konci tzv. Veseckého Plakánku. Dochována ve skále tesaná část lednice a mlýnice, ostatní prvky stavby zanikly. Mlýn vznikl snad v 18. století, zanikl nejpozději po II. světové válce.
Někdejší mlýn od severovýchodu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Mlýn se nachází na modré značce mezi Vescem u Sobotky a rozcestím u soutoku Veseckého potoka s Klenicí. Po těžbě dřeva, odůvodňované větrnou smrští roku 2009, je cesta značně zdevastovaná.

historie

Skalní mlýn stojí pod vsí Vesec u Sobotky na vstupu do tzv. Veseckého Plakánku, bočního údolí Plakánku, které vytvořil svou erozní činností Vesecký potok. Vzhledem k malému průtoku využíval mlýn všechnu vodu potoka, který byl pro tento účel z někdejšího rybníka sveden do umělého koryta na hraně údolí. Původní koryto mezi rybníkem a mlýnem sloužilo v délce cca 100 m od té doby jen jako havarijní přepad. Lednice a mlýnice byly částečně vytesány do