Původně rodový hrad založený ve 13. stol., později i královský, přestavěný v 16. až 17. stol. na zámek. Po roce 1945 ponechán osudu, postupně rozkraden, v roce 1985 úmyslně zapálen. Od 90. let probíhá rekonstrukce.
Hrad Hartenberk - čelo paláce z nádvoří
Z vlakové zastávky Hřebeny jen vyfuníte na kopeček nebo se vydáte pozvolnější cestou po zelené, která Vás dovede k rozlehlým zříceninám hradu, později přestavěného na zámek. V údolí protéká mělká říčka Svatava ve které s v případě horkého dne můžete schladit. Objekt je od 90 let průběžně rekonstruován a opravován.
28.5. 2002
popis

Hrad založen pány z Hartenberka ve 13. století. Od poloviny 14. století byl královským majetkem. Hrad dobyl husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic v r. 1426. Poté zde sídlili Šlikové, do královských rukou se opět dostal v roce 1547. Řada majitelů se tu vystřídala – páni z Písnice, Bredové a po nich Auersperkové. V 17. století byl hrad barokně přestavěn na zámecké sídlo. V letech 1819 – 1823 na hradě pobýval německý básník J. W. Goethe. V současné době je Hartenberk soukromým majetkem. Původní gotický hrad na skále o samotě za vesnicí uváděný r. 1351, na počátku 17. století přestavěný na barokní zámek. Zajímavostí je ve skále vytesaná 23 metrů hluboká studna. V l. 1979-1980 učiněn první pokus o vyčištění studny, r. 2008 studna vyčištěna až na dno. Původně byl zámek barokní, na jedné straně jednopatrový, obdélníkový, na straně druhé dvoupatrová stavba se sedlovou střechou. Stavbu s věží spojuje nižší stavebně mladší…  číst dále

Rodochrozit, upr. red., 25.10. 2011

hrad Hartenberg

Původně románský až raně gotický hrad Hartenberg (Hertenberch) z 12. století, který byl následně přestavěn na barokní zámek, najdete na Sokolovsku, nedaleko obce Josefov na skalním ostrohu nad říčkou Svatavou V historii byl Hartenberg mnohokrát zkoušen, dobýván, pleněn, přestavován. Nakonec se ponejvíce Hartenbergu stalo osudným obsazení objektu Státními statky po roce 1945, postupné chátrání objektu , které vyústilo do několika úmyslně založených požárů v roce 1985, který hrad téměř srovnaly se zemí. Z kdysi majestátní stavby zůstala polorozbořená ruina bez střechy a oken. O záchranu Hartenbergu se však zasazuje soukromý vlastník od roku 1997 a spolek Hartenberg, jež vznikl v roce 2008. V roce 2000 byly zahájeny vyklízecí práce v objektu velkého paláce. Ruku k dílu zde od roku 2000 přidaly stovky dobrovolníků ze 74 zemí světa ve spolupráci s Inex SDA. V současnosti uvnitř hradu probíhají rozsáhlé stavební práce za podpory…  číst dále

Martina Vavřínová, 6.9. 2017

Zdenka z Hartenberka

V čase husitských válek stál pán z Hartenberka na straně císaře a tak vytáhnul proti kališníkům. Z bojů se ale už nevrátil, zanechav na hradě sirotka, Zdeňku. Byla spanila, ale zaslepená, stejně jako otec. Stalo se, že husité přitáhli pod hrad. Zeman z Boučí jí radil, ať se dá jako on ke kalichu. Husitský hejtman Petřík jí žádal, ať se mu vzdá, ona ale odmítla. Spíže naplněné masem, obilím a pivem ji posilovaly a tak dala obsadit hradby. Hejtman opakoval svoje výzvy, ale Zdeňka byla neústupná a vyzývala jej, ať zkusí hrad dobýt. Po neúspěšném dobývání se hejtman rozhodl, že je vyhladoví. Pár dní byl klid, ale když byla v komíně poslední uzená kýta, ukázala se na věži hrdá Zdeňka. Vzkázala Petříkovi, že marně čeká na jejich smrt, a provokativně jim hodila poslední kýtu. Přesto ale chtěla zamezit prolévání krve, a proto jej vyzvala ke smíru, pokud nechá jí a její lidi z hradu odejít. Petřík souhlasil, ale s tím, že ona jej…  číst dále

Marek Dusil. Čerpáno z brožury :Václav Němec- Bylo-nebylo- Sokolov 1988, 22.3. 2006

Karlovarský kraj,  Sokolov  (SO),