Zámek přestavěný z hradu. Hrad krnovských vévodů ze 14. st. Od r. 1523 patří braniborským markrabatům, v l. 1531-4 přestavěn na renesanční zámek. V. l. 1622-1945 patří Liechtensteinům, barokní úpravy v 17. st., po požáru r. 1779 opraven klasicistně.
Zámecká brána
Pohled ze Zámeckého nám. Zámecká brána s renesanční válcovou věží.
© Luděk Pitter 08/2006
Krnovský zámek, či spíše jeho části jsou pronajímány pro prodejní, kulturní a jinou komerční činnost.
28.5. 2002

dějiny Krnova

První zmínka o krnovském hradu pochází z roku 1371, kdy jím vévoda Jan I. opavsko-ratibořský jistil splácení svého dluhu Konrádovi olešnickému. Po Janově smrti prodal roku 1384 jeho syn Jan II. Krnovsko Vladislavovi Opolskému, který jej již roku 1390 prodal moravskému markrabímu Joštovi. Jeho vlastnictvím bylo Krnovsko až do jeho smrti, po které jako odumřelé léno spadlo na českého krále Václava IV. Roku 1421 vyměnil král Zikmund s vévodou Ludvíkem břežsko-lehnickým Krnovsko za Trenčín. Ještě téhož roku jej vykoupil Jan II. Opavský. O rok později jej od krále Zikmunda získal jako dědičné léno. Po Janově smrti r. 1437 připadlo Krnovsko jeho synovi Mikuláši V. a krnovský hrad byl určen sídelním hradem jeho údělu. Nebyl jím však dlouho, krátce poté byl v rámci smíru s Václavem II. z hlubčické větve opavských knížat ke Krnovsku zpět připojen hrad Cvilín, na který Mikuláš někdy před rokem 1445 přesídlil. Po Mikulášově smrti r. 1452 dědili jeho…  číst dále

Další texty historie

půdorys zámku