Původně gotická kaple připomínána roku 1361, později kostel. Četné přestavby, zejména na poč. 17. století po velkém požáru. Orientovaná stavba s dlouhou obdélnou lodí a polygonálním závěrem, za ním hranolová věž s jehlancovou střechou. Mobiliář převážně barokní, na vnější zdi renesanční náhrobníky.
Pohled na kostel z Kraslické ulice
Obec Lomnice leží 4 km severně od Sokolova. Těžební činností během let došlo k devastaci krajiny v okolí, obec se nachází na jižním okraji bývalého hnědouhelného lomu, nyní Velké podkrušnohorské výsypky. Jihovýchodně až východně od obce se nachází bývalý lom Lomnice, který dnes postupně přetěžuje mohutný povrchový důl Jiří, který začíná nedaleko za zahradami několika domů. Kostel sv. Jiljí je v centru obce.
popis

Kaple a později kostel byl v průběhu let mnohokrát přestavován. Kostel sv. Jiljí je jednolodní obdélníková stavba s dlouhou obdélnou lodí a polygonálním presbytářem. Za ním stojí věž, na vrcholu s empirovými štíty a jehlancovou střechou. Na obě strany lodi navazují obdélné přístavky. Náhrobníky s renesančními reliéfy a erby umístěné zvenku u kostelní zdi pocházejí z let 1568 a 1570. Třetí je nedatovaný. Interiér kostela je většinou barokní.

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 27.11. 2013

historie

První zmínka o Lomnici je z roku 1339. V místech nynějšího kostela stála původně gotická kaple, která se připomíná již roku 1361 jako farní. Fara v průběhu třicetileté války zanikla a byla v roce 1661 obnovena. Ale již od roku 1672 byla podřízena sokolovskému arciděkanství. Fara pak byla znovu zřízena až v roce 1852. V průběhu let kaple a později kostel prošly mnoha přestavbami. Největší přestavbou prošel kostel na počátku 17. století po velkém požáru.

Karlovarský kraj,  Sokolov  (SO), Lomnice