Novorománský kostel v letech 1873–75 nahradil původní románskou, roku 1771 barokně upravenou stavbu. Z té se dochovala snad jen spodní část věže. Kostel je obklopen hřbitovem, do jehož severní zdi je vetknuta pozdně barokní márnice.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 04/2011
Kostel je přístupný v době bohoslužeb, které se konají pravidelně o druhých a čtvrtých soborách v měsíci od 14.30.

Kostel svatého Martina v Zibohlavech
    Novorománský kostel v letech 1873–75 nahradil původní románskou, roku 1771 barokně upravenou stavbu. Ta byla postavena zřejmě ve 13. století, poprvé se připomíná roku 1358. Poškodil ji požár roku 1624 a švédské drancování o 15 let později. Pozdně barokní přestavbu projektoval kolínský stavitel František Jedlička. Roku 1824 byla zvýšena věž. Roku 1873 byl původní kostel s výjimkou věže zbořen a na jeho místě vznikla větší novorománská novostavba.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/zibohlavy/kostel-sv-martina, 22.4. 2011