Tylův dům, U zlatého hřebene
Původně gotický měšťanský dům U zlatého hřebene, přestavěný do dnešní podoby po požáru roku 1823. Dne 4. 2. 1808 se zde narodil Josef Kajetán Tyl, dramatik a autor textu dnešní české hymny. Tuto skutečnost připomíná od roku 1862 pamětní reliéf a jedna ze stálých exposic, která je v domě umístěna.
Hlavní (východní) průčelí

Tylův dům v Kutné Hoře

Graficke pismenko Dnešní dům čp. 507 v Čáslavské (dnes Tylově) ulici v jihovýchodní části historického jádra Kutné Hory má dodnes gotické základy. Historicky nesl po domovním znamení jméno U zlatého hřebene. Dne 4. 2. 1808 se zde narodil Josef Kajetán Tyl (1808–56), autor řady dodnes uváděných divadelních her a zejména textu písně Kde domov můj, která se stala národní a roku 1918 i státní hymnou. Od roku 1862 tuto skutečnost připomíná portrétní reliéf s pamětním textem na průčelí domu, později vznikla uvnitř expozice o Tylově životě a díle, doplněná od roku 2009 i stálou výstavou Kutnohorské podzemí a jeho průzkum.

Kutná Hora  (KH)
    Kutná Hora