Kostel byl postaven r. 1658 místo staršího dřevěného kostela. V r. 1692 přistavěna věž a v letech 1708–1709 presbytář. Po požáru r. 1800 opraven, po r. 1945 chátral. Jednolodní plochostropý kostel s hranolovou osmiboce zakončenou věží v čele a půlkruhovým valeně klenutým závěrem.
pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Rochlice se prvně připomíná spolu s kostelem r. 1352. Původní slovanský název Rokytnice se zdá dokládat její největší stáří v rámci celé dnešní liberecké aglomerace. Kostel byl dřevěný, jako takový zřejmě několikrát podlehl požárům při válečných taženích. Od konce 16. století do třicetileté války sloužil protestantům. Zděný kostel byl v Rochlici postaven r. 1658, r. 1692 k němu pak byla přistavěna hranolová věž s osmibokým zakončením, typickým pro pomezí Čech a Lužice. V letech 1708–1709 vznikl dnešní presbytář, poslední zásadnější úpravy vyvolal požár r. 1800. Kostel dosud obklopuje zeď bývalého hřbitova, který se spolu s růstem obce zvětšoval ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998, 14.10. 2010