Křenov

Křenovské (Mařínské) hradiště
Rozsáhlé hradiště z 9. stol. o rozloze zhruba 20 ha. Sloužilo jako vojenský opěrný bod při hranici Velkomoravské říše s územím českých knížat. Místo bylo osídleno již v 8. století. Funkci útočištného hradiště plnilo ještě ve 12. a 13. století.
Prostor náhorní (hlavní) akropole lemovaný valem.

Poloha hradiště

Graficke pismenko Křenovské (Mařínské) hradiště se nachází na zčásti zalesněném návrší nad údolím Malonínského potoka, asi 1,5 km jihovýchodně od obce Křenov, západně nad osadou Mařín.
Ze silnice Křenov - Zadní Arnoštov odbočit nenápadnou silničkou do osady Mařín. Dále pokračovat podél posledního stavení na sever a pak polní cestou až k hradišti. Nebo z obce Křenov na jihovýchod po žluté značce.
Miloš Gracias , 10.8. 2010

Popis
    Rozsáhlé hradiště o rozloze zhruba 20 ha. Je tvořeno hlavní akropolí na náhorní plošině, chráněné po obvodu zachovaným mohutným valem a příkopem, a podobně opevněnými dvěma předhradími připojenými k akropoli na jižní a severozápadní straně. Původní vstup do hradiště se nacházel při styku valů jižního předhradí a akropole na východní straně, v místě kde stojí v současné době poněkud zanedbaná boží muka. Poloha, kde jsou dnes zbytky hradiště,

Byl název hradiště UZOBRNENGRAD ?
    Pravé jméno hradiště nebude již asi nikdy zjištěno. Dr. Červinka přisuzuje tomuto hradišti jméno Jevíčgrad. Vychází z faktu, že leží na území lesa zvaného Branerwalt patřícího městu Jevíčku. Pravděpodobnější je však doměnka, že se hradiště jmenovalo Usobrnengrad . Důvod je ten, že se okolní krajina jmenovala provincie Úsobrnská a hradiště Křenov je nejrozsáhlejší, strategicky nejlépe položenou a patrně nejstarší pevností tohoto druhu na území

Miloš Gracias , 23.3. 2011