Původně gotický kostel vznikl před r. 1321, fara zde byla zřízena v roce 1352. V r. 1674 byl přestavěn barokně a v r. 1866 upraven. V l. 1914–15 zásadně opraven. Poslední oprava v r. 1992. Za kostelem je studánka uctívaná více než 500 let.
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko První zmínka o Kytínu je z roku 1321, ves i kostel jsou však starší. Fara zde byla zřízena v roce1352. Jan Lucemburský povýšil Kytín na městečko a Karel IV. ho zakoupil do královské držby. Raně gotický kostel byl v roce 1674 přestavěn barokně a v roce 1866 upraven. Při této přestavbě byl rozšířen, získal průčelní věž. Tehdy měl dva zvony od Jana Konváře, z nichž jeden byl přelitý roku 1763 od Jana Jiřího Kühnerau. Jeden ze zvonů byl za I. světové války rekvírován a znovu pořízen až v roce 1992. Hřbitov kolem kostela byl zrušen před 150 lety. V roce 1914 byl kostel zásadně opraven. Oprava byla dokončena až v průběhu roku 1915. Další opravy proběhly v letech 1964 a 1980. V roce 1992 byl kostel znovu opraven na náklady manželů Gallinových. V roce 1993 byl kostel vykraden.

Praha-západ  (PZ)
    Kytín