Tvrz ze 14. st., doložena r. 1510 za Dobešů z Vesec. Po nich Knín drželi Myslíkové z Hyršova, Ježovští z Lub, Vratislavové z Mitrovic a od r. 1669 křížovníci. S tvrzí bývá ztotožňována sýpka/sladovna, podle posledních výzkumů je však až raně barokní a tvrz lze snad hledat v budově dnešní fary.
Starý Knín - fara (snad se zbytky původní tvrze) od jihozápadu
Kde stála a jak vypadala staroknínská tvrz nevíme. A. Sedláček ztotožnil s tvrzí dominantní budovu sýpky-sladovny v severozápadní části dvora, od něj tuto teorii vesměs přebírají mladší autoři. Podle nedávných stavebně-historických průzkumů je sýpka až raně barokní novostavbou na základech nějaké předchozí stavby blíže neurčeného stáří, podoby a účelu a tvrz se nacházela jinde. Podle J. Pešty bychom ji mohli hledat v budově dnešní fary v severovýchodním křídle dvora. Více světla by do situace mohl vnést zřejmě jen případný archeologický výzkum.
historie

Nad nynějším král. horním městem Knínem Hor zlatých leží ves řečená Starý Knín. Zde bývala také tvrz. Stávala bezpochyby ve dvoře na místě nynějších sýpek, které stojí na nejvyšším místě dvora a způsobou svou na starou dobu poukazují. Ve dvoře již nic neupomíná na staré vladyky Knínské, za to je drahně památek po nich v kostele zdejším. Zdá se, že stál Knín Starý dříve nežli Nový Knín; tomu totiž to nasvědčuje, že je posud ve Starém Kníně farní a prvotní kostel osady. Je-li tomu tak, byl zajisté knížecí dvůr, o němž se od r. 1185 v našich pamětech zmínka činí, ve Starém Kníně. Knížata česká se tu nejednou zdržovala. Později darována jest nějakému vladykovi a stala se majetkem panským; a tak čteme k r. 1321, že ves tato skrze Štěpána z Tetína právem zákupním vnově vysazena. Ve druhé polovici 14. věku sedělo tu několik vladyk najednou. Frenclín z Obořiště odjinud z Knína připomíná se r. 1364 jako pán na Hvožďanech. V Kníně…  číst dále

A. Sedláček Hrady, zámky a tvrze Království českého VI./112, 4.10. 2010

Další texty historie

23.9.2010 08:03 Petr Berka
Nevím, ale myslíte si, že je vhodné vkládat více než 100 let staré Sedláčkovy texty?
Možná by to chtělo trochu upravit do dnešní češtiny.
29.9.2010 20:59 Pavel Zany Komárek, korektor
I tyto staré texty mají svou nepopiratelnou informační hodnotu, bylo by také nepatřičné zasahovat do nich a přepisovat je do současné češtiny.
9.8.2008 00:34 dr. Janatová Blanka
Bohužel u autorky došlo k omylu při popisu obrázků. Nejde o Sudovice, ale skutečně o Starý Knín , a sice o faru a bývalý křížovnický dvůr. Škoda, že nevyfotografovala i velice hezký a opravený kostel sv. Františka, který stojí nedaleko. Zámeček, o kterém mluví, stával skutečně v Sudovicích, ale tato vesnice se nachází asi o 3 km dále.Mezi ní a Starým Knínem leží bývalé zlatohorní město Nový Knín, pod které obě zmíněné obce patří. Sudovický zámeček obývala spisovatelka Fan Vavřincová a vyhořel za nevyjasněných okolností v 50. letech 20. stol.
6.8.2008 22:43 Veronika Vaňková
... jinak si neumím vysvětlit, jak je možné nechat tak pěkný zámeček tolik zchátrat. Ale abych nekřivdila - průčelí, viditelné z obce od čerpací stanice, je již pěkně opraveno.
K zámku vede průjezdná silnice mezi rodinnými domky; u zámku silnice končí.
Středočeský kraj,  Příbram  (PB),