Komplex starého raně renes. zámku z přelomu 16. a 17. stol. a nového barokního z 18. stol. postaveného rodem Taafů. Po r. 1792 v majetku Larischů ztratil zámek sídelní funkci. Od 2. pol. 20. stol. zámek chátrá a je využíván k bydlení.
nádvorní, západní fronta nového zámku
© Jan P. Štěpánek 11/2006
Graficke pismenko Chátrající barokní zámek ve středu slezské obce Dolní Lutyně, vzdálené 5 km východně od města Bohumína a 10 km szz. od centra Karviné (Fryštátu) při silnici č. 67. Menší zámecký komplex se nachází na plošině nad pravostranou hranou říční terasy potoka Lutyňky. Areál je volně přístupný. Zámek samotný však ne. Je v majetku obce a slouží jako byty pro sociálně slabší občany. Bohužel, zámek nebyl za posledních 50 let výrazněji opravován a i současné využití bez základních investic do oprav mu neprospívá.
Severovýchodně od zámku se rozkládá bývalý zámecký dvůr, jež byl pozdějšími úpravami a přístavbami změněn na velké zemědělské družstvo.

historie

Pozdně renesanční zámek v Dolní Lutyni byl vystavěn na mírném návrší naproti římsko-katolickému kostelu někdy na přelomu 16. a 17. století. Za příslušníků rodu Taafe, kteří lutyňské panství vlastnili v letech 1700 až 1792, byl ke starému zámku přistavěn tzv. nový zámek v podobě menší barokní patrové budovy. Starý zámek byl upraven v hospodářskou a provozní budovu. Taafeové zámek v Lutyni využívali jako své letní sídlo. V roce 1792 přešla Dolní

Jan P. Štěpánek s využitím wikipedie, 20.1. 2009

popis

Dolnolutyňský zámek je tvořen spojeným souborem tzv. nového a starého zámku, které společně tvoří dvoukřídlý areál na půdoryse písmene L. Starý zámek tvoří severní trakt areálu. Je to jednoduchá patrová budova na půdoryse obdélníka s nízkou sedlovou střechou. Vnější vzhled starého zámku je nenávratně poznamenán druhotnými utilitárními úpravami, o čemž svědčí především novodobá (leč zchátralá) okna. Na západ i na východ (zde jako spojnice s

61-62 Ostravsko
     Karviná  (KA)