Farní (od 1664 biskupský) chrám sv. Ducha nahradil starší svatyni, zničenou požárem roku 1339. Vyhořel 1407, oprava do konce století. Koncem 17. století a znovu 1788–9 barokně upraven, regotisace 1864–76 (věže 1901). Po roce 1989 důkladná obnova.
Katedrální chrám sv. Ducha stojí mezi západní částí Velkého náměstí a náměstím Jana Pavla II. (odtud hlavní vstup). Volně přístupný kromě bohoslužeb.

Chrám svatého Ducha v Hradci Králové
    Současný kostel nahradil svého předchůdce, zničeného požárem roku 1339. Výstavba skončila kolem roku 1360 (věže, "Královská předsíň", jižní sakristie). Poškozen požárem roku 1407, obnova se táhla do konce 15. století (nový požár 1484). Po zřízení biskupství roku 1664 barokně upraven interiér, v letech 1788–9 celý kostel. Puristická restaurace z let 1864–76 (Fr. Schmoranz) vedla k likvidaci barokního vnitřního zařízení a jeho náhradě

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 2, 4.10. 2008

popis

Patrně největší cihlový gotický kostel v Čechách byl zřejmě zamýšlen jako basilika s dlouhým chórem a věžemi v koutech mezi ním a bočními loděmi. Ty však byly nakonec postaveny vyšší, což způsobilo, že hlavní loď je bez oken a chrám je tedy pseudobasilikou. Celý chrám je zaklenut křížovými klenbami (závěr šestipaprsčitý) s kamennými žebry. Mezilodní arkády jsou hrotité, nesené čtverhrannými sloupy. Presbytář je stejně vysoký a široký jako

Ivan Grisa, dle D. Líbal, Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, 4.10. 2008

Hradec Králové  (HK)