Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Chlumec nad Cidlinou, Chlumec nad Cidlinou
Hrady.cz
Dnes již zaniklý vodní hrad byl zřejmě založen v 15. st. Byl obehnán dvojím valem. Za vlády Pernštejnů byly vybudovány velké zemní bašty, za třicetileté války byl hrad zničen. Po r. 1745 hrad vyhořel, poslední zbytky valů byly rozvezeny v r. 1956.
Hrad s městem v roce 1640 na Merianově rytině

Chlumec nad Cidlinou

Graficke pismenko zaniklý vodní hrad ve stejnojmeném městě. Hrad byl založen nejspíše v průběhu 70.–80.let 15.století za Samuela z Hrádku. V roce 1521 ho koupil Vojtěch z Perštejna, který ho velkolepě přestavěl. V roce 1547 hrad získala královská komora, která ho nechala upravit a vystavěla zde pivovar .Za třicetileté války hrál hrad významnou roli a byl poškozen, jeho opevnění bylo posilováno. V r. 1741 vyhořel. Ve 20. století byl hradní areal rozparcelován a v 50. letech zbořen hradní palác.
Tomáš Durdík: Encyklopedie českých hradů, 26.6. 2004

historie

Počátky Chlumce nad Cidlinou je možno hledat již v druhé polovině 8. století v místech, kde přes řeku Cidlinu přecházela důležitá zemská stezka spojující Prahu s Kladskem a dále s Polskem. První bezpečná zpráva o něm je až z r. 1110, kdy zde u nějakého, pravděpodobně opevněného místa uprostřed bažin zastavil český král Vladislav I. polské vojsko vedené králem Boleslavem III. Ve 13. století se v Chlumci nad Cidlinou usadili Šternberkové, z nichž

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, 9.3. 2015