Údolní nádrž Mlýnice v povodí Lužické Nisy nechalo na počátku minulého století vybudovat Vodní družstvo se sídlem v Liberci. Projekt připravil a stavbu zahájil architekt Otto Intze z Cách. Přehrada je vysoká 22 m, délka hráze je 159 m.
Přehrada Mlýnice
Údolní nádrž Mlýnice na Albrechtickém potoce v povodí Lužické Nisy byla postavena počátkem 20. století. Investorem bylo Vodní družstvo se sídlem v Liberci. Stavba byla zahájena v roce 1903 podle projektu prof. Ing. Dr. Otto Intze. Ten se bohužel již napuštění přehrady nedožil a po jeho smrti v roce 1904 převzal dozor výstavby Ing. Emanuel von Scheure.
Hana Kubikova, 23.4. 2007

popis

Přehradní hráz je zděná z lomového kamene, obloukového půdorysu o poloměru křivosti 200 m. Délka hráze je 159 m, šířka 4,5 m a výška 22 m.