Hrady.cz
Renesanční kostel z l. 1568 – 1569, postaven Jaroslavem Smiřickým ze Smiřic v místě gotické hradní kaple a románského kostelíka, založeného sv. Vojtěchem. Vybavení ze 16. a 17. století. Hlavní oltář je renesanční, inspirován dílem Albrechta Dürera.
© Milan Caha 02/2011
Graficke pismenko Na místě dnešního zámeckého kostela (někdy označovaného za kapli) stával románský kostelík, založený sv. Vojtěchem. V jeho době byl Kostelec jedním ze sídel rodu Slavníkovců. Kostelík byl přestavěn na gotickou hradní kapli a na jejím místě postavil v letech 1568 – 1569 Jaroslavem Smiřický ze Smiřic renesanční kostel, pojatý jako svatyni s rodovou hrobkou. Barokní přestavba zámku se kostela výrazněji nedotkla (kromě nové cibulové báně věže), takže se vzácně dochoval v téměř původním renesančním stavu. Interiér kostela byl restaurován v roce 1956, exteriér mezi lety 1995 – 1997. Dnes kostel slouží jako aula Fakulty lesnické a environmentální České zemědělské univerzity, probíhají zde i svatební obřady a koncerty.

popis

Jednolodní kostel s čtvercovou lodí, obdélným, trojboce uzavřeným kněžištěm a hranolovou věží na severní straně. V jižní stěně je nový vstupní portál, původní renesanční vchod byl v severní straně. Uvnitř kostela se dochovaly renesanční malby: na klenbě lodi je ornamentální výzdoba s groteskními figurami, nad kruchtou je znak Jaroslava Smiřického a jeho manželky Kateřiny z Házmburka a strop kněžiště zdobí erby Zikmunda a Kunhuty Smiřických.