Větrný mlýn holandského typu z roku 1853 na návrší nad vsí Poruba, částí městyse Hustopeče nad Bečvou. Nyní obestavěn budovami velkokapacitního vepřína.
celkový pohled na větřák s typickou otočnou střechou, bohužel již bez lopatek
Graficke pismenko Ves Poruba leží asi 2,5 km od městyse Hustopeče nad Bečvou, jehož je součástí. První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1391, od roku 1467 se ves stala součástí zboží náležejícího ke Starojickému hradu. Mlýn v Porubě patří svým typem (mlýn holandského typu) mezi unikátní technické památky na celé Moravě. Podobný mlýn nalezneme např. v Lazníčkách (Na Pančavě) u Přerova. Větřák je zděný směsí pálených cihel a kamenů, avšak cihly naprosto převažují. Stavba má klasickou podobu komolého kužele s několika okennímy otvory a vchodem do mlýnice. Celá stavba je zakončena střechou (u mlýnů holandského typu otočnou) s úchytným zařízením pro větrné ...
Ondřej Štěpánek, 2.11. 2006