Tvrz z pol. 13. století vybudovaná Benedou z Dubicka, poškozená r. 1424 a zpustošená r. 1471. Pozůstatky tvrze jsou uchovány v sakristii kostela Povýšení sv. Kříže a v památkově chráněné hřbitovní zdi se dvěma opěráky.
Hlavní obrázek místa
nejvýraznější pozůstatek tvrze, památkově chráněná ohradní zeď hřbitova s opěráky nad hlubokým příkopem, kterým protéká drobný potůček
Graficke pismenko Obec Dubicko leží asi 8 km jihovýchodním směrem od Zábřehu. Poprvé se v písemných pramenech ves připomíná roku 1266, kdy ji držel Beneda z Dubicka, který byl lovčím moravského markraběte Přemysla Otakara (pozdějšího krále Přemysla Otakara II.) Tento Beneda dostal zdejší území kolem roku 1250 jako výsluhu za věrné služby a k ochraně zboží si v Dubicku vystavěl tvrz. Tvrz v Dubicku stávala na návrší nad vsí v prostoru dnešního kostela Povýšení sv. Kříže ("Na tvrzisku"), tedy při silnici ve směru Úsov - Zábřeh. Jediným výraznějším pozůstatkem tvrze je sakristie kostela s gotickým sdruženým oknem z pol. 13. století a původním klenutím ...
Ondřej Štěpánek podle F. Spurný a kol. : Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-severní Morava, Svoboda, 1983, 7.10. 2006

historie

Tvrz v Dubicku nejspíše vystavěl již samotný Beneda z Dubicka kolem pol. 13. století. Tvrz velmi utrpěla za husitských válek, kdy ji roku 1424 husité dobyli. K zániku tvrze však došlo až později- za česko-uherských válek. Tvrz byla zničena oddíly Matyáše Korvína roku 1471 stejně jako tvrze v okolí. Tohoto roku byl zpustošen i nedaleký hrad Brníčko, který vybudovali potomci Benedy z Dubicka. Z tvrze přežil řádění uherských vojáků jen kostelík