Raně barokní kostel s gotickým jádrem a gotickou věží, postaven při zal. města v 2. pol. 13. stol. Mohutná věž patřila pův. městu (uloženy cennosti a listiny). Kostel vyhořel v l. 1513 a 1669, přestavěn v barok. stylu v l. 1669–88. R. 1804 přistavěna sakristie, r. 1843 kryté dvouramenné schodiště.
pohled na vchod do kostela
Kostel je přístupný turistům v rámci historických prohlídek městem "Procházka z 13. do 21. století" a "Kde žily čarodějnice". Prohlídkové okruhy jsou organizovány od budovy šumperské radnice na Náměstí míru. Vstupenku je možné koupit před prohlídkou na stanovišti průvodců (suterén radnice, vchod ze strany od morového sloupu), kde je možnost zakoupit i suvenýry. Poslední prohlídka začíná dvě hodiny před koncem otevírací doby.
popis

Raně barokní kostel se starším jádrem ze 13. století – podle webových stránek šupmerského infocentra; D. Líbal jej datuje do 1. poloviny 14. století. Jednolodní chrám s hranolovou věží při severní straně presbytáře, postavenou v období gotiky (křížová klenba podvěží, pozdně gotické šnekové schodiště). Presbytář s šestipaprskovým závěrem měl původně jedno obdélné klenební pole, loď byla plochostropá. Kostel byl barokně upraven do současné podoby s půdorysem ve tvaru kříže po požáru v 17. století. V roce 1804 byla přistavěna sakristie k jižní straně presbytáře, ve 20. letech 19. století byla doplněna další sakristií. Roku 1843 bylo vybudováno dvouramenné schodiště, roku 1860 zděný přístavek, chránící nástěnné malby Poslední večeře Páně a Kristus na Olivetské hoře, které vytvořili šumperští malíři Ringelhahn a Wurian. Ve stěně presbytáře je gotický sanktuář s mitrovým obloučkem výklenku, s trojlistem v tympanonu. Kolem roku 1755…  číst dále

E.H. podle http://cs.wikipedia.org; http://www.farnostsumperk.cz; http://www.sumperk.cz; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Karel Kuča, Libri 2008, 13.6. 2013

historie

Děkanský kostel sv. Jana Křtitele byl postaven v době, kdy bylo založeno město – přesné datum není známo, podle historiků bylo město zakládáno v letech 1269–1276. Současný kostel má gotické jádro ze 13. století. (Karel Kuča a Dobroslav Líbal jej datují do 1. poloviny 14. století.) Mohutná hranolová gotická věž kostela (3. čtvrtina 14. století) patřila původně městu a sloužila k ukládání cenností a důležitých dokumentů. Kostel vyhořel v roce 1513, poté byl opraven. Podle popisu z poloviny 17. století měl kostel věž zakončenou třinácti špicemi (věžičkami), krytou břidlicí. Kostel znovu vyhořel při velkém požáru města roku 1669. Po tomto ničivém požáru byl kostel důkladně přestavěn v raně barokním stylu do podoby, kterou si zachoval dodnes. Rekonstrukce byla dokončena kolem r. 1688. Roku 1766 získala věž novou cibulovitou báň, která nahradila provizorní střechu. Kolem kostela se původně rozkládal hřbitov, který byl roku 1784 zrušen. Hřbitovní…  číst dále

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Šumperk