Kostel Všech svatých v Dlouhomilově je orientovanou raně barokní stavbou z druhé poloviny 17. století. Jednolodní kostel s polygonálním závěrem. Představená kvadratická věž. Omítky hladké. Kolem kostela hřbitov s několika sochami. V posledních letech prošel kostel výraznými opravami.
Kostel Všech svatých (Dlouhomilov)
Jednolodní kostel s odsazeným starým kněžištěm čtvercového půdorysu, k němuž po stranách přiléhají čtyřboká sakristie a kaple s oratořemi v patře. Na východě pokračuje kněžiště jedním klenebním polem a trojbokým závěrem. Ke krátké lodi přiléhá na západě hranolová věž, na jihu čtyřboká předsíň. V hladké fasádě jsou okna s půlkruhovými záklenky. Do kostela se vstupuje podvěžím zaklenutým valeně s výsečemi, z jihu vede vchod chráněný předsíní. Kněžiště je zaklenuto valeně s výsečemi mezi pasy a lunetovým závěrem. Kaple, sakristie a podvěží jsou zaklenuty valeně s výsečemi, oratoře a loď jsou plochostropé. Vítězný oblouk chybí. V západní části lodi je novodobá kruchta. V areálu kostela se nachází klasicistní kříž z roku 1779 a empírová socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1839.
historie

Název vesnice je odvozen od osobního jména Dlúhomil. Se zdejším dvorem bylo spojeno několik drobných zemanů, kteří se psali „z Dlouhomilova“. Po třicetileté válce s obcí splynula ves Mendelské. Pravděpodobně na středověkých základech byl nově vystavěn kostel v letech 1768. Další přístavby se uskutečnily v roce 1832, kdy byla vystavěna sakristie s oratořemi, předsíň s věží a boční kaple. Bylo prodlouženo kněžiště a upravena okna. V první polovině 19. století se v okolí obce dolovala železná ruda a přesto se většina usedlíků živila zemědělstvím. V době největšího rozkvětu tu byla též fara, pošta, škola, obchod a hostinec.

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Dlouhomilov